Dagboek week 48: van zaterdag 23 februari tot vrijdag 29 februari 2008

Teksten tussen <> kunnen voor de haastige lezer overgeslagen worden.

De derde component : Hygiëne en gezondheid / Ludwine

YOCE: Youth, Orphan, Care and Education. Als je Care splitst in de twee componenten: voeding en gezondheid dan heb je met de ‘Education’ onze drie pijlers waarop onze actie steunt.
Voeding moet steeds beter verzorgd worden. Systematisch moet er elke week vlees, eieren, bonen, vis op het bord komen en bij iedere maaltijd proberen groenten te maken.

Onderwijs: ook hierin moet er meer ordening komen.
Wij hebben een vijfde leerkracht aangeworven, geen overbodige luxe als je weet dat in twee ruimtes soms 120 kleuters zitten, met als bijkomende moeilijkheid dat vele kleuters nieuw zijn. Even kennismaken met onze vijf leerkrachten: Wij hebben Sam onze ‘intellectuele’ leerkracht (ik ben zeker dat hij onze toekomstige directeur wordt), bezig gezien en het was niet goed maar hij wil, hij probeert uit, het was veel te moeilijk maar het komt. Hij wil ten minste die hersenen prikkelen. Hij vindt nog niet die juiste dosering. Dat contact van vraag en antwoord, een beetje zoals Socrates zijn leerlingen op sleeptouw nam, is er nog niet. Hij slaat soms meerdere vragen over en dan zijn de kinderen niet meer mee. Maar wij hebben er het volle vertrouwen in. Onze andere mannelijke leerkracht is een leerkracht in hart en nieren. Geniet van elk moment dat hij met zijn leerlingen bezig is. Zijn enthousiasme is zo aanstekelijk dat wij heel veel verwachten van hem. Hij heeft het iets moeilijker met dat intellectueel prikkelen maar hij is en blijft onze beste leerkracht. De twee vrouwen die wij in dienst hadden staan nog te veel in de schaduw. Eén ervan heeft persoonlijke problemen (vorig jaar weduwe geworden) en de andere is nog te veel jonge moeder. De pas aangeworven leerkracht lijkt ons op het eerste gezicht goed, maar het is nog te vroeg om een oordeel te vellen.

De trouwe lezer zal weten dat wij een derde pijler hebben na voeding en opvoeding: gezondheidszorg en hygiëne. Wel met de komst van Ludwine is ook hier het startschot gegeven. En hoe!!! <>

Maar serieus nu. Wij moeten jullie niet vertellen hoe die kinderen blonken, niet alleen omdat zij eens goed gewassen waren maar ook en vooral omdat zij een nieuw kleedje aan hadden. Sommige kinderen hadden, na de wasbeurt en met het nieuwe kleedje aan, vijf minuten nodig om te beseffen wat hun overkomen was: misschien voor het eerst in hun leven hadden zij een nieuw kleedje aan, niet dat van zus, of nichtje, maar een kleedje, een nieuw en ’voor hen alleen, hun maat, zij gekregen’. Zij stonden daar roerloos, verbouwereerd de bewonderende blikken van haar klasgenoten niet opmerkend. Prachtig. Geven is toch heerlijk. Zo is de derde component, naast voeding en opvoeding, nu ook opgestart: hygiëne en gezondheid, dank aan Ludwine. Wij zijn daar heel blij mee en er haar erkentelijk voor. Met veel energie en enthousiasme heeft zij zich op deze taak gestort. Nu zullen wij proberen alles verder uit te bouwen. Tot volgende week.

Mieke en Johan

~ door koenf op maart 6, 2008.

Eén reactie to “Dagboek week 48: van zaterdag 23 februari tot vrijdag 29 februari 2008”

 1. Beste Mieke en Johan,

  Wij zijn twee vriendinnen op zoek naar vrijwilligerswerk voor deze zomer. Malawi spreekt ons erg aan. Zijn jullie nog op zoek naar vrijwilligers? Gelieve mij te contacteren op sien.geysen@student.kuleuven.be

  Hartelijk dank.

  Vriendelijke groeten,

  Sien Geysen
  Eliene Van Aken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: