Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt

Het is een steeds terugkerende zin uit het boek “Bezonken Rood” van Jeroen Brouwers. Hij staat als luisterboek op mijn ipod. Onze moderne techniek maakt het mogelijk dat ik al fietsend naar Sitima een boek “lees”. Dat het boek wordt voorgelezen door Jeroen Brouwers zelf, maakt het alleen maar mooier. Zijn rauwe, hese en hijgende stem past perfect bij de rauwheid van het verhaal.

Ik ben vele jaren verwend geweest op het vlak van voorlezen. Elke avond voor het slapen gaan minstens één hoofdstuk. Het was het ultieme slaapmutsje waardoor ik menig hoofdstuk heb gemist.

Karel heeft “Wilde Zwanen” van Jung Chang niet kunnen uitlezen en Johan “De Idioot” van Dostojevski niet. Wilde Zwanen heeft jaren open gelegen op dezelfde bladzijde. Ik heb het verhaal nooit verder gelezen.

Mijn ipod is nu mijn alternatief, op de fiets en in bed. Welk boek zal ik nooit volledig kunnen uit”lezen”? Die vraag stel ik me wel eens.

In één van mijn eerste dagboeken heb ik het eens gehad over de verhouding meester-dienaar en hoe Dostojevski hier over dacht.

Omdat deze situatie zich in mijn huis dagelijks voordoet, had ik dit fragment voorgelezen aan Richard (housekeeper).

Ik citeer: “Zonder bedienden is het onmogelijk in de wereld, maar doe het dan zo dat je bedienden vrijer van geest zijn dan wanneer ze geen bedienden waren. Moeten we onze bedienden dan op de bank zetten en hun thee serveren? Waarom niet, al is het maar één enkele keer”.

Gisteren had Richard ons uitgedaagd dat hij zich zou verkleden als vrouw en dat wij hiermee de eerste tien minuten niet mochten lachen. Hij had dit zo goed gedaan dat we hem zelfs niet herkenden toen hij binnen kwam. Hilariteit natuurlijk toen we ontdekten dat het Richard was maar zo verloren we ook onze weddenschap.

Voor één keer zouden wij hem bedienen. Hanne en Veerle moesten “nsima” maken en ik “traditional okra”. Hanne en Veerle hadden al de ganse week in Sitima gekeken hoe dit in zijn werk ging maar het bleek toch moeilijker dan gedacht waardoor Richard even ter hulp werd geroepen. Beter dat dan geen eten. Mijn okra werd goed onthaald en ik ben nu echt klaar om een Malawees te huwen.

Mijn kleindochter Hannah wordt vandaag twee jaar. Ik zal er niet bij zijn maar in gedachten kan ik veel.

Tijdens mijn verblijf in België had ik het prachtige boekje “De Kleine Prins” van Antoine de Saint-Exupéry zien liggen in de boekhandel “De Kleine Johannes” te Leuven. De Kleine Prins, De Kleine Johannes, Leuven: het ene bestaat niet zonder het andere.

Ik had het boek ergens onder of naast mijn bed verstopt voor later en nu is het mijn cadeau voor Hannah. De Kleine Prins uitgevoerd in een voor kinderen vatbaar boek met tekeningen, uithaalbare figuren en zo meer.

Hannah kan nog niet begrijpen waarover dit alles gaat maar dat is niet erg. Alles op zijn tijd. Het is nu aan mijn dochter en Koen om ’s avonds voor het slapen gaan haar te vertellen of voor te lezen uit dit boek.

De Kleine Prins loopt al 40 jaar door mijn leven. Vanaf mijn schooltijd tot nu, het duikt altijd weer ergens op en ik word het nooit moe.

Drie maanden vrijwilligerswerk zijn voorbij. Ik heb Hanne en Veerle vergezeld naar het busstation in Zomba. Te voet want er is al bijna drie weken geen diesel te krijgen. We hebben geprobeerd het afscheid kort en luchtig te houden maar het deed pijn en op mijn terugweg naar huis, heb ik de tranen even de vrije loop gelaten om daarna terug aan de orde van de dag te beginnen.

Vandaag zondag. Terug alleen in de Ku Chawe. Te voet drie uur op en 2,5 uur terug. Anders en toch hetzelfde. Ik zal mijn ipod meenemen en onderweg luisteren naar “Het goud van Tomas Vargas” van Isabelle Allende.

~ door koenf op november 22, 2009.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: